Silné búrky aj dnes zasiahli oblasť Tatier, hasiči majú množstvo práce

26.08.2011 Poprad

Poprad/Kežmarok 25. augusta (TASR) – Druhý deň po sebe sa podtatranskou oblasťou prehnala búrka, ktorá za sebou zanechala spúšť. Hasiči z popradskej stanice majú momentálne v teréne šesť áut, voda spôsobila najväčšie problémy v Tatranskej Lomnici.

Zatopila suterény rodinných domov, hasiči ju musia čerpať aj z dvoch miestnych hotelov, kde vytopilo kotolne i recepciu. Voda zaliala aj kotolňu v jednom bytovom dome. Prvý výjazd absolvovali okolo 16.30 h a v tejto chvíli ešte stále zasahujú.

Problémy sú opäť aj v Kežmarku, kde na Slavkovskej ulici čerpajú vodu zo zaplavených suterénov rodinných domov. Problémy tam boli po intenzívnom lejaku aj v stredu (24.8.) podvečer. Voda zatopila aj budovu gymnázia a psí útulok. Zaplavený je aj jeden z miestnych mostov.

Silné búrky sužujú oblasť Tatier a Spiša od začiatku tohto týždňa. Veľké horúčavy tu strieda intenzívny dážď. V utorok (23.8.) bol najviac postihnutý okres Spišská Nová Ves, konkrétne obec Letanovce. V stredu sa zase silné dažde prejavili v okresoch Poprad a Kežmarok, najviac postihnutá bola Tatranská Lomnica.

Výstraha 2. stupňa pred búrkami, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav, platí pre celú oblasť Spiša do 20. hodiny. Očakáva sa výskyt silných búrok s krúpami, s čím môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 25 – 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 17 – 25 metrov za sekundu. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je podľa informácií SHMÚ vysoká.
 

Vyberte región